OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info

Z historie svatebního podvazku

Podvazek není jen kusem oděvu, spojuje se i se svatbou a nevěstou. Podle tradice by každá správná nevěsta měla mít ve svůj svatební den na sobě podvazek. V tomto článku se podíváme blíže na historii podvazků, na to, co vlastně podvazek je ak čemu se používá a jaký má význam v den svatby.

                             Wedding-Garters-UK-Bridal-Garters-Personalised

 

Podvazek je kus oděvu, který si žena "obléká" na nohu. Jde o úzký pás, který bývá nejčastěji vyroben z organzy, saténu nebo krajky. Svatební podvazky bývají dozdobené stužkou, mašličkou, perličkami nebo kamínky. Svatební podvazky jsou obvykle bílé, doplněné modrou barvou. Později se v článku podíváme na to, proč to tak je.

Původní funkcí podvazků (a tedy i důvodem, proč vznikly), bylo udržení punčochy popřípadě ponožky na svém místě. Jde tedy o gumový pásek ozdobený tak, aby byl nejen funkční, ale i dobře vypadal. Podvazek se dostal do povědomí společnosti někdy v období 20.století, kdy se stal populárním i mezi nevěstami. Nevěsty i všichni svatebčané věřili, že přinese novomanželům lásku, štěstí a bohatství. To vedlo k tomu, že dnes už jen těžko najdeme nevěstu bez svatebního podvazku. Kromě toho nevěsta v den svatby házela podvazek mezi všech svatebčanů. Ten, kterému spočinul v rukou měl zajištěno štěstí a bohatství minimálně na následující rok. Naši předkové totiž věřili, že člověk, který dostane od nevěsty kus oděvu, který má na sobě ve svůj svatební den bude mít štěstí. Aby se však předešlo sporům, nevěsty zvolili metodu házení podvazku mezi svatebních hostů. Myslím si, že může jít z historie io symbol toho, že se dívka stává ženou, neboť s podvazkům se spojují i ​​erotické konotace a může jít o symbol svatební noci.

Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč si nevěsty vybírají nejčastěji modré (respektive bílé podvazky s nějakým modrým prvkem)? Já ano a přišla jsem na to už dávno. Určitě znáte tradici, která říká, že nevěsta má mít něco modré, něco nového, něco půjčené a něco staré. A právě modrý podvazek by měl být něčím modrým, což má nevěsta na sobě ve svůj svatební den. Kromě toho je modrá barva symbolem věrnosti a oddanosti, co se očekává od nevěsty ve vztahu k ženichovi. Pokud na něm chybí modrý prvek, mohou ho nevěsty klidně použít i jako něco nového, případně si ho půjčit od kamarádky, která je již "v chomoutu". A pokud nevěsty používá podvazky i běžně a chce si dát jeden z nich ve svůj svatební den na nohu, stávají se něčím starým, co by mělo zdobit nevěstu. Je důležité dodat, že svatební podvazky již ztratily původní funkci podvazků a slouží opravdu jen jako tradice.

Pokud vás zajímá, jak můžete připravit i díky podvazku zajímavý program na svatbu, určitě si přečtěte další článek.