OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info

Svatební zvyky a tradice VII. – Svatební výzdoba

Svatební výzdoba je pro každou nevěstu důležitým bodem svatby. Každá touží být výjimečná a odlišit se od ostatních nevěst. Některé prvky, které zahrnuje svatební výzdoba mají i svůj symbolický význam.

 

Svatební kytice

Svatební kytici kupuje pro nevěstu zpravidla ženich, i když nevěsty si dnes už vybírají své svatební kytice samy. Nevěsty by podle tradice měli vidět svatební kytici až v den svatby. V minulosti se spojovaly se zlými duchy. Podle tradice našich předků měla kytice obsahovat aromatické byliny, které odháněli zlé duchy snažících se zničit novomanželům šťastné a plodné manželství. Později se kytice skládaly z květů symbolizujících na jedné straně čistotu a nevinnost, na druhé straně plodnost. V současnosti jsou nejnovějším trendem látkové svatební kytice. Některé nevěsty mají až dvě kytice. Jednu, která je doprovází během svatby a nechávají si ji odloženou na památku a druhou, kterou v rámci tradice házejí mezi svobodné dívky. Říká se, že svobodná dívka. která kytici chytí se do roka a do dne vydá.

                                                            svadobna-kytica-pivonka-jazmin1

 

Svatební věnec

Svatební věnec je ozdoba, která zpravidla zdobí dveře domu, ze kterého nevěsta pochází. Věnec by měl být bohatě zdobený, měl by vyjadřovat radost ze svatby mladých. Jeho bohaté zdobení souvisí s tím, že mladým se i tímto způsobem snaží rodiče přivolat bohatý život. Dnes se příbytky nevěsty zdobí nejen věnci, ale i tradičními zdobenými břízami na dvoře a jinými ozdobami. Tyto ozdoby souvisí také s vyjadřováním radosti.

                                                                                                    b-R9160341_329486_20180211_40406

Svatební brána

Svatební brána je také ozdobou, která má svůj symbolický význam. Nejčastěji je tvořena nad dveřmi domu nevěsty, přes které vycházejí mladí po námluvách. Svatební brána by měla být bohatě zdobená. Někdy ji vytvářejí družby a družičky kyticemi družiček a to tak, že je drží vysoko nad hlavami procházejících stále snoubenců. Má symbolizovat hojnost, plodnost, bohatství. Znázorňuje také přechod nevěsty a ženicha ze stavu svobodného do stavu manželského.

 

                                                                                       svadobna-brana-slavobrana