OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info

Svatební zvyky a tradice VI. – První novomanželské tradice

První kroky novomanželů ze sňatku na oslavu jsou také doprovázeny množstvím tradic. Některé z nich mají původ v minulosti, jiné vznikly teprve nedávno. Každý z nich má však svůj význam a my se podíváme v tomto článku z kategorie Svatební zvyky a tradice blíže na to, co které zvyky symbolizují.

 

Házení rýže, lupínků

Tradicí, která doprovází novomanžele při vycházení z kostela je rozhazování lupínků květů nebo rýže na nevěstu a ženicha. Symbolizuje to prvolávanie štěstí a vyjadřování radosti ze svatby.

 

                                                                                  wedrice

Přípitek

Na prahu hotelu nebo restaurace by nevěstu a ženicha měli přivítat pracovníci z restaurace s přípitkem. Novomanželům by měli popřát zejména hodně štěstí, bohatství a plodnosti. Kromě přípitku se v současnosti zvyknou novomanželé přivítat v restauraci nebo hotelu i chlebem a solí. Přípitek by už v místnosti měli pronést i kmotrovi novomanžele.

 

                                                                iStock_000031988062_Full1446060251-768x512

 

Rozbíjení talíře

Kromě přípitku by měly novomanžele přivítat i rozbitím talíře. Novomanželé se mají ujmout metly a společnými silami rozbité střepy zamést a uklidit. Střepy mají hned několik významů. V první řadě souvisí jejich význam na svatbě s tím, že střepy přinášejí štěstí. Stejně střepy z rozbitého talíře mají novomanželům přinést štěstí do společných dnů. Kromě toho se hlukem, který vzniká při rozbíjení odhánějí duchové. Tím, že novomanželé společně zametají rozbité střepy vyjadřují svou snahu a touhu řešit vše, co je v manželství potká společnými silami a společně čelit všem problémům.

 

                                                                     svadobne-zvyky-tradicie-zametanie-taniera-na-svadbe-foto-1

 

Přenášení přes práh

Přenášení nevěsty přes práh má také několik významů a vychází z tradice našich předků. Prvním významem, který se spojuje s přenášením přes práh je schopnost ženicha postarat se o svou novou manželku. Dalším je snaha oklamat zlé duchy, který se snaží ovlivnit blahobyt novomanželů, jejich plodnost a jejich šťastný život. 

Společné pojídání polévky

Společné pojídání polévky je jednou z prvních společných věcí, kterou musí novomanželé zvládnout. Ženich krmí nevěstu polévkou a nevěsta ženicha. Podle toho, jak to zvládnou, se předpovídá zda budou mít šťastný život a zda se jim bude dařit řešit společně problémy, se kterými se budou setkávat během manželství. Zároveň je vyjádřením toho, zda se novomanželé budou snažit řešit problémy nebo ne.