OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info

Svatební zvyky a tradice III. – Námluvy

Ve třetí části série článků o svatebních zvycích a tradicích se věnuji námluvám. Podle mě jsou námluvy skvělým oživením svatby, zábavou pro hosty a vzpomínkou na to, jak vypadaly svatby v minulosti.

Námluvy jsou zvykem, který je známý zejména na východě Slovenska a je součástí každé tradiční svatby. Konají se v den „D“ a předcházejí samotnému svatební obřady. V různých částech Slovenska mají námluvy různé podoby, spojuje je všk stejný záměr a sice, vypýtanie nevěsty od rodičů. V současnosti jsou formálním zvykem, který se uchovává zejména na vesnických svatbách.

Historie námluv je dlouhá. Vyvíjely se postupně přes různé formy až k jejich dnešní podobně. V minulosti Námluvy procházelo předběžné zjišťování názoru rodičů nevěsty a získávání předběžného souhlasu. Na námluvy tak přicházel potěšen mládenec, nejčastěji se svým kmotrem. Obsahem námluv byly rozhovory a jednání o „ceně nevěsty“. V minulosti se za nevěstu platilo zejména v naturáliích, například dobytkem. Cena, jakou zaplatil mládenec za svou nevěstu vyjadřovala bohatství jeho rodiny. Po dohodě nakonec rodina nevěsty ženicha a jeho kmotra pohostila, čímž vyjádřila souhlas se svatbou. Rodina nevěsty byla po námluvách pozvána na obhlídku domu a statku ženicha a jeho rodiny, kde také nechybělo pohoštění.

 

                                                                                               unnamed_1

 

V současnosti mají námluvy formální charakter. K nevěstina domu, kde se scházejí svatební hosté přichází ženich s celou jeho rodinou. Za mladých sjednávají cenu nejčastěji jejich kmotři. Příchod ženichovy rodiny je většinou spojován se zpěvem lidových písní a hrou na akordeon. Typickými frázemi charakteristickými pro námluvy jsou zejména: „Slyšeli jsme, že máte děvku na vdávání“, nebo „Přišli jsme si pro nevěstu“. Podobně jako v minulosti, ženich si za nevěstu musí zaplatit. Dnes však neplatí v naturáliích, ale symbolicky penězi. Po dohodě mezi rodinou nevěsty a rodinou ženicha následuje rozloučení a požehnání rodiči, které je spojováno s pohoštěním ženichovy rodiny v nevěstina domě. Po námluvách následuje samotný svatební obřad. Pokud mají snoubenci svatební obřad v kostele, do kostela se většinou odchází v svatebním průvodu za zpěvu lidových písní a hry akordeon.

 

Trencin_Svadba_Svadobny_Fotograf_Peter_Rigo_Photography_028_web