OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info

Svatební zvyky a tradice IV. – Čepčení

Jednou z nejtradičnějších součástí svateb je čepčení. Představuje vrchol svatební noci a obvykle začíná o půlnoci. Jeho původ vychází z historie a souvisí s přechodem nevěsty ze svobodného stavu k manželství. Symbolickým snímáním vínku (v současnosti nejčastěji závoje) se nevěsta vzdává své svobody a stává se věrnou manželkou svému ženichovi. Tento zvyk má původ v slovanské tradici.

Historie a současnost

Čepčení je obřad, při kterém se nevěstě klade otázka, zda dovolí sejmout z hlavy vínek nebo zvolí raději hlávku stít. Namísto vínku se současným nevěstám snímá z hlavy závoj, který se vyměňuje za čepec. Právě čepěc, který se dává nevěstě na hlavu symbolizuje začátek nové éry života, která je charakterizována věrností a poslušností vůči manželovi. Toto snímání závoje a začepčenie je doprovázeno obřadních písněmi.

Vínek, který se sundává z hlavy nevěsty se hází mezi svobodné dívky. Ta, která ho chytí nebo jejíž přistane na hlavě by se měla vydávat jako další, do roka a do dne.

Na některých svatbách se o čepčenie starají starší ženy z rodiny, které jsou již vdané, mezi nimi nejčastěji kmotra nevěsty a ženicha. Stále častěji je však čepčenie zajištěno folklórním souborem.

 

svadobnecepcenietitulka

Folklorní soubory

Pokud chcete být v den svatby umožněna všech starostí souvisejících s čepčením, folklorní soubor je skvělá volba. Cenově se pohybují služby souboru související s tímto obřadem různé, závisí i od města. Ceny v hlavním městě jsou vyšší než na východě země. Obecně však nejlevnější čepčenie stojí přibližně 1900 Kč, když se na obřadu zúčastní jen několik členek souboru (2-4) a zahrnuje jen základní obřad. Pokud chcete, aby byl přítomen celý soubor, cena je vyšší. Ve větších městech se ceny pohybují od 2800 Kč výše. Některé folklorní soubory nabízejí také půjčení kroje v ceně. Celková cena čepčenia závisí také na tom, co všechno chcete aby bylo zahrnuto v programu.

K nejznámějším souborům na Slovensku, které v rámci svých služeb nabízejí i čepčení jsou FS Dopravár z Vrakune v Bratislavě, dívčí folklorní pěvecká skupina Hrdličky z Prahy. Známým souborem, který se Vám postará o čepčenie v Nitře je FS Zobor. Oblíbeným souborem v Banské Bystrici je FS Urpín. V Košicích je folklorních souborů, jejichž nabídka zahrnuje také čepčenie několik – FS Železiar, FS Hornád nebo FS Jahodná. Prešovský soubor Tancori nabízí čepčení nejen v Prešově, ale i v jiných městech na východě Slovenska.

 

Ve videu můžete vidět, jak probíhá čepčení na svatbě na východním Slovensku v podání FS Borievka z Košic.

 

                                                                                     

Ve druhém videu je obřad čepčení v podání FS Železiar na svatbě na východním Slovensku.