OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info

Helium: 10 zajímavostí, které jste o tomto plynu určitě nevěděli

Dokáže udržet balóny ve vzduchu několik hodin, ale i měsíců. Podívejte se však i na další zajímavé vlastnosti, které v sobě helium ukrývá.    

  1. Helium je hned po vodíku druhý nejrozšířenější prvek ve vesmíru a tvoří až 25% jeho pozorovatelného okolí.
  1. Pomocí helia dokážou vědci určovat věk minerálů a na základě heliových geologických hodin určili i trvání existence naší Země. Podle výpočtů odhadují geochronologie její věk na 5 až 6 miliard let.

    young_woman_playing_with_a_balloon-1296x728-header-1296x728

  2. Helium se poprvé stal na trhu volně dostupným plynem v roce 1928.
  1. Hmotnost helia je tak malá, že dokáže uniknout i zemské gravitaci. Ta naopak není dostatečně silná na to, aby dokázala helium udržet při zemi a tak jeho částice po uvolnění do atmosféry utečou až do dalekého vesmíru.
  1. Při teplotách blízkých absolutní nule, tedy -273,15 ° C, se helium mění na kapalinu s vlastnostmi, které se jen tak běžně nevidí. Supratekutosť je stav, kdy helium nemá absolutně žádné vnitřní tření a teče neuvěřitelnou rychlostí, protéká přes stěny nádob a vytéká jejich horním koncem.                                                   
  1. Helium se může vyskytovat i v pevném stavu, avšak pouze za velmi extrémních podmínek. Do pevné podoby se dostane helium při běžné pokojové teplotě pod tlakem 834 tun na palec čtvereční, což je asi 100 krát větší tlak než na dně nejhlubšího místa zemského povrchu.
  1. Helium se v atmosféře objevuje pouze proto, že se jeho zásoby obnovují ze zdrojů při rozpadu jaderných prvků v zemské kůře a pomocí kosmických paprsků. Právě helium do balónků, které najdete i v naší nabídce, je získávána přirozeným rozpadem radioaktivních prvků zemské kůry. Tato forma získávání helia vyprodukuje přibližně 3 000 tun plynu.
  1. Celková roční produkce helia je více než 30 000 tun.
  1. Hélium bylo nejprve objeveno v prostoru vesmíru a až později se jeho přítomnost zjištěna i na naší planetě.
  1. Helium je absolutně zdraví neškodný plyn, bez zápachu, chuti a barvy. I proto lidé s oblibou konzumují helium ve spreji, aby vstoupily změnu svého hlasu.

 

                                                                                               

 

Nemáte v domácnosti dostatečné vybavení k tomu, abyste s heliem experimentovali a přesvědčili se o jeho skrytých vlastnostech na vlastní oči? Nevadí, bezpečnější bude, když všechnu špinavou práci necháte na nás a vy si budete užívat zábavu s balony a heliem, které najdete v naší nabídce.