OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info

Jak si udržet dostatek energie

Pokud si uvědomíte, co prospěšné účinky pravidelného cvičení znásobuje a co je naopak ruší, zůstanete déle v dobré kondici. Energie, vitalita a celková tělesná kondice je pro každého z nás velmi důležitá. Dobrá tělesná kondice = dobré zdraví.

Napi-15-perc-séta-10-jótékony-hatása-604x290

VITALITU SNIŽUJE

  • Alkohol

Jeho nadměrná konzumace ruší spánek. Pijte tedy alkohol v přiměřeném resp. bezpečném množství a jeden nebo dva dny v týdnu se mu zcela vyhněte.

  • Kouření

Nikotin sice zpočátku mozek stimuluje, ale později působí tlumivě. Kouření zároveň zvyšuje spotřebu mikroživin v játrech, hlavně vitamínů ze skupiny B a vitamínu C. Kouření také přidává práci antioxidantem, které pomáhají tělo detoxikovat.

  • Úzkost a stres

Každý den provádějte nějakou činnost, která vaši mysl odvede od problémů. Může to být cvičení, meditace, poslech hudby, sledování online seriálů nebo práce v zahradě. Touto činností se zabývejte, dokud se neuvolníte. Přečtěte si o tom více jak odbourat stres

  • Alergie

Únava je často jediným příznakem špatného snášení potravin nebo alergie na určité jídlo. Je dobré vzít v úvahu při hledání příčin jinak nevysvětlitelné letargie.

VITALITU PODPORUJE

  • Spánek

Dobrý spánek nebo krátké zdřímnutí během dne pročistí mysl a zvýší hladinu energie.

  • Snídaně

Pokud své tělo nutíte, aby celé dopoledne pracovalo bez "paliva", zmocní se vás únava a ospalost. Na snídani jezte výživná jídla, jako celozrnné topinky, celozrnné obiloviny, ovesnou kaši, čerstvé ovoce a jogurt.

  • Čerstvý vzduch

Když pocítíte únavu, může svižná procházka na čerstvém vzduchu udělat zázraky.

  • Hluboké dýchání

Příjem kyslíku do těla vede k uvolňování napětí a zvyšování hladiny energie. Uvolněte se, nadechněte se nosem a počítejte přitom do čtyř. Vydechněte ústy a počítejte do osmi. Postup opakujte, dokud vás cvičení neosvěží.

                                                                                          nyomomban-az-ido-1-400x250

Pokud se pravidelně hýbete, při fyzické námaze vám frekvence srdce stoupá pomaleji a potřebuje delší čas na to, aby dosáhla kritické hranice 180 a více úderů za minutu.

Jak zpomalit puls?

  1. Přejděte na nízkotučnou stravu, skoncujte s kouřením a zapomeňte na alkohol a kávu.

  2. Hýbejte se! Jaké sporty a cvičení jsou vhodné? Určitě zmíníme vytrvalostní sporty jako běh, nordic walking, plavání, cyklistika či například běžkování na lyžích.

  3. Věnujte se jim alespoň 30 až 40 minut 4 x týdně.

 

                                                            seta_a_szabadban

Jak zabudovat cvičení do denního rozvrhu

Pokud chcete do svého života dostat více pohybu, nemusíte hned investovat do drahého nářadí či začít navštěvovat posilovnu. Existují různá cvičení, které se dají snadno zařadit do každodenního rozvrhu. Některé druhy pohybu, například tanec, zvyšují hladinu energie a zároveň jsou společenské a zábavné. Procházky možná mají ve vašem životě už dávno své pevné místo.

Procházky lze snadno sladit s každým životním stylem. Povzbuzují činnost srdce, plic, svalů a mysli. Vědecké studie dokazují, že i velmi mírné procházky vám mohou prodloužit život, protože vás udržují v pohybu a pomáhají tělu spalovat přebytečné kalorie.

Začněte s deseti až patnácti minutami denně a prodlužujte až na třicet minut. Pohybujte rukama a jděte tak rychle, abyste se trochu zpotili; měli byste se totiž mírně zadychčať.

                                                                                   setameditacio_n

Jogging chrání před srdečními chorobami a vysokou hladinou cholesterolu, vysokým krevním tlakem a množstvím dalších zdravotních problémů. Spouští mechanismus uvolňování mozkových endorfinů - chemických látek, které zlepšují náladu a odstraňují pocity úzkosti.

Začněte opatrně rychlou chůzí a joggingem dvakrát týdně a postupně zvyšujte rychlost, vzdálenost a běhejte častěji.

                                                                                28644531_2196949_fb4ea5b35dafe6c820a4d3a8826401c5_wm

Plavání procvičuje většinu svalových skupin a zajišťuje prospěšný aerobní pohyb. Zvyšuje sílu, vytrvalost a pevnost svalů, s nízkým rizikem poškození kloubů. Je vhodné i pro těhotné ženy a lidi, kteří nejsou v dobré kondici nebo mají nadměrnou hmotnost.

Když vás začne nudit plavání sem a ta v plaveckých drahách, nebo pokud vůbec nevíte plavat, zkuste v bazénu cvičit nebo jděte na hodiny vodního aerobiku. Plavání a cvičení se ve vodě dobře doplňují.

                                                                                  aqua-aerobics

Cyklistika patří snad mezi nejlepší cvičení a je vhodná pro lidi téměř všech věkových kategorií v nejrůznější kondici. Zvyšuje vytrvalost a posiluje svaly, hlavně stehna, zadek a lýtka.

Uvažte, zda by nebylo dobré investovat do kondičního kola. Má stejné výhody jako kolo a na rotopedu můžete navíc cvičit v každém počasí. Kolo používejte na vycházky a víkendech.

                                                                                          field-2327950_1920-785x532

Hodiny aerobiku představují energický typ cvičení s jasným a jednoduchým rytmem. Zvyšuje výkonnost srdce a plic, a proto snižuje riziko srdečních onemocnění a poruch krevního oběhu.

Aerobik může mít různou intenzitu (podle síly, jakou nohy dopadají na zem). Začněte s mírnějším cvičením, při kterém jedna noha zůstává vždy na zemi. Podle svých možností zvyšujte intenzitu cvičení.

                                                                          woman-performing-plank

 

TIP: Po každej fyzickej ale aj psychickej aktivite nezabúdajte na správnu regeneráciu, je rovnako dôležíta ako samotný šport. Zregenerované telo ľahšie bojuje s príznakmi únavý či mentálneho vyčerpania. K najznámešjím dolnkom stravy patrí užívanie horčíka. Správnym užívaním prispejete k zlepšeniu fyzického výkonu, kvalite spánku, regenerácií. Prečítajte si viac o účinkoch bisglycinát hořečnatého-magnézia