OBJEDNÁVKY DO 12:00 DORUČUJEME DO 1 PRACOVNÍHO DNE. Info

Jak se připravit na svatební proslov? Tipy pro svědky

 

 

 

Mezi výjimečné okamžiky svatebního dne patří kromě samotného obřadu také svatební proslovy a přípitky. Jako otce nevěsty či svědka vás tento úkol nejspíš nemine a pokud vás o něj ženich s nevěstou doslova požádají, je to velká pocta. Jak ale připravit pro vaše milované novomanžele svatební proslov šitý na míru a jak se zorientovat ve svatební etiketě?

Projev versus přípitek

Slavnostní proslovy nejčastěji probíhají před svatební hostinou. Pozornost svatebčanů řečníci upoutávají zaťukáním na svatební sklenice. Obvykle bývá prvním řečníkem na svatbě otec jednoho z novomanželů, který buď nevěstu, nebo ženicha vítá ve své rodině a přeje jim vše dobré na cestě společným životem. Dále ve svém projevu řečník děkuje hostům za jejich účast na svatbě a přeje příjemnou zábavu. Pokud v rodině někdo chybí, patří se ho zmínit a věnovat pár slov jeho památce.  

Tip: Svatební proslov by měl být osobní, výstižný a přiměřeně dlouhý.   

Slavnostní přípitek následuje po proslovu, přičemž všichni přítomní stojí a společně zvednou sklenice. Přípitek vede buď osoba, která měla úvodní proslov, nebo v případě, že projevů bylo víc, tak poslední z řečníků. Sklenicemi si přiťukávají pouze vedle sebe sedící osoby. Novomanželům se hosté na dálku symbolicky ukloní nebo zvednou pohár směrem k nim. Jako přípitek nejčastěji slouží šampaňské, prosecco a nebo módní aperol spritz. 

Tip: Chcete si před svatbou natrénovat míchání dokonalého aperol spritzu? Recept na tento svěží koktejl je až překvapivě jednoduchý. 

 

 

Na co ve svatebním proslovu nezapomenout?

Svatební proslov nemá žádný oficiální vzor ani šablonu, nekopírujte proto prázdné fráze z internetu, ale raději ušijte proslov novomanželům na míru. Jen tehdy když budou vaše slova vycházet od srdce, budou mít ten správný náboj a energii, která se dotkne všech přítomných. Emoce a osobní příběhy jsou u svatebních proslovů nejcennější ingrediencí. Právě na tu řeč, která v lidech rozproudí emoce, se nezapomíná. Rozesmějte své publikum, dojměte novomanžele i svatebčany, vyvolejte v nich hrdost a uctěte jejich společnou cestu a vzájemnou lásku, která je dovedla až k oltáři a výměně snubních prstýnků. 

Tip: Proslov se odvíjí zejména od vašeho vztahu k novomanželům. Popřemýšlejte, co pro vás jejich sňatek znamená, co jste spolu zažili a především, co jim chcete popřát do společné budoucnosti. Buďte osobní a klidně zmiňte i vaše společné zážitky či historky. 

 Příprava na proslov

Nepodceňte přípravu a nespoléhejte na to, že na místě vás něco napadne. Své pocity si předem uspořádejte, udělejte si myšlenkovou mapu a vytvořte si hrubou osnovu své řeči. Někomu pomáhá si proslov slovo od slova napsat. Papír s textem můžete mít pro záchranu po ruce, ale pokuste se vyvarovat čtení. Délka proslovu je čistě na vás, ale věřte, že pár minut bohatě postačí. Určitě je lepší sdělit hned na začátku to nejdůležitější než chodit 10 minut okolo horké kaše a teprve na konci se dostat k tomu podstatnému.

Koho se svatební proslovy týkají? 

Pravidla pro to, kdo musí řeč na svatbě pronést neexistují. Vždy záleží na společné domluvě a na tom, zda vyvolená osoba promluvit chce. Obvykle však bývá zvykem, že má svatební proslov otec nevěsty, ženich (někdy společně s nevěstou) a svědek ženicha. Dnes ale není neobvyklé, že na svatbě mluví i otec ženicha, matky novomanželů, svědkyně nevěsty, družičky nebo blízcí rodinní přátelé.

Jako první se slova ujímá někdo z hostitelů, nejčastěji tedy otec nevěsty. Po něm většinou mluví ženich, případně oba novomanželé. Až poté následují proslov svědků a dalších svatebčanů, jejichž řeč již bývá spíše odlehčená a navozuje uvolněnou atmosféru.

Svatební proslov krok za krokem

1. Před proslovem nejlépe zacinkejte příborem na prázdnou skleničku a požádejte přítomné o pozornost.

2. Představte se svatebčanům a v krátkosti popište jaký je váš vztah k novomanželům.

3. Poděkujte. Svědkové a novomanželé děkují rodičům, ostatní řečníci by pak měli poděkovat minimálně všem svatebčanům za účast na svatbě.

4. Pochvalte novomanžele. Ještě před proslovem věnujte nevěstě a ženichovi pár milých slov.

5. Předneste svou připravenou řeč. 

6. Proslov zakončete přípitkem. Zdvihněte skleničku s přípitkem a popřejte novomanželům hodně štěstí do manželství.

 

Zdroj obrázkov: freepik.com